Written by AbangNara | June 26th, 2014

Rupa-rupanya ada kisah di sebalik tindakan Zizan Razak membekukan akaun syarikat miliknya, Wire Fame Entertainment sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati terhadap artis di bawah naungan syarikat tersebut. Hari ini rakan kongsi Zizan iaitu Marina Juki tampil meminta pelakon itu mengemukakan bukti selepas didakwa oleh Zizan menyeleweng wang syarikat itu. Untuk makluman, Zizan memegang 70% saham dan Marina sebanyak 30% saham syarikat Wire Fame Entertainment.

marina juki

Zizan telah membekukan akaun syarikat bermula 4 Jun lalu tanpa persetujuan daripada Marina Juki. Kata Marina menerusi Mstar Online:-

Dua akaun syarikat telah pun dibekukan sejak 4 Jun lalu dan ianya adalah atas arahan Zizan sendiri tanpa sebarang persetujuan daripada saya.

Perkara ini membuatkan Johan As’ari dan Kaka yang bernaung di bawah syarikat ini terpaksa membuat laporan polis di Balai Polis USJ8 Subang Jaya berhubung bayaran mereka yang tersangkut.

Kami berharap agar kenyataan ini dapat menjawab segala isu yang timbul dan kami juga berharap agar Zizan akan meluangkan sedikit masa bersama kami untuk menyelesaikan kemelut ini secara baik dan profesional.

Saya telah dimaklumkan bahawa tiada sebarang penyelewengan telah berlaku dalam syarikat sama ada daripada pihak saya mahupun Zizan.

Saya tak faham kenapa dia menuduh saya berbuat demikian sampai membekukan akaun syarikat tanpa persetujuan saya.

Diharap dia dapat bersemuka dengan saya dan tunjukkan bukti bahawa saya menyeleweng wang syarikat itu

zizan

Pasti Zizan ada sebab dan buktinya tersendiri sehingga sanggup melakukan tindakan sebegini. Sekarang ini Zizan berada di Jepun dan akan pulang ke Malaysia tidak lama lagi. Diharap agar Zizan dapat menyelesaikan masalah ini terlebih dahulu apabila kembali pulak. Kesian pula bila artis-artis di bawah syarikat Wire Fame Entertainment tak dapat gaji. Diorang pun nak hidup jugak. Tak gitu?

 
Written by AbangNara | June 26th, 2014

Apabila Diana Danielle melahirkan rasa cemburu melihat Nora Danish berpegangan tangan dengan suaminya, Farid Kamil, banyak pihak yang mengkritik dan melahirkan rasa hairan. Mana tidaknya, selaku seorang pelakon, Diana pasti tahu kehendak dan asam garam dunia hiburan. Namun tidak boleh dinafikan sebagai seorang wanita amnya dan isteri khususnya, sesiapa pun akan cemburu jika suami dipegang oleh wanita lain.

diana danielle

Apa pun, luahan perasaan Diana Danielle itu telah pun dipadamkan daripada akaun Instagramnya. Farid Kamil selaku suami yang bertanggungjawab telah meminta orang ramai memaafkan isterinya itu. Kata Farid Kamil menerusi MalaysianDigest:-

Saya berharap perkara tersebut dapat dimaafkan. Maafkanlah dia dengan tindakannya yang melampirkan status sebegitu rupa. Sebenarnya itu adalah isu biasa.

Saya maafkan dia. Saya rasa setiap wanita perlu ada sikit rasa cemburu tapi hal ini tidak menjadi masalah besar.

Selama 11 tahun saya dalam industri dan itu sebahagian daripada tugasan saya sebagai pelakon. Isu ini tidak menjejaskan nama baik saya sebagai pelakon pada masa akan datang.

Kami boleh dikatakan masih baru lagi dalam alam perkahwinan. Jadi hal sebegini merupakan satu lagi perkara baru dalam hidup kami.

ddBiasalah tue dalam kehidupan suami isteri kena ada rasa cemburu. Kalau tak cemburu, tak sayang maknanya. Apa pun ambil ini sebagai satu pengajaran. Mungkin lepas ini boleh luahkan rasa cemburu secara ‘direct’ kepada suami/isteri terlebih dahulu sebelum berkongsi di laman sosial. Tak gitu?

P.S: Nak buat logo untuk bisnes/persatuan/entiti anda? LIKE page DesaKreativ untuk design professional dengan harga terendah dipasaran!

Design terbaik dan professional , harga terendah di pasaran.

 
Written by AbangNara | June 26th, 2014

Ah pelik. Minggu lalu menafikan yang dirinya bakal bertunang dengan Kim Raymond, tup-tup hari ini Abang Nara terperasan satu status daripada pereka fesyen terkenal iaitu Alia Bastaman mengenai pertunangan Keith Foo dan kekasihnya itu. Mana satu yang betul nie? Takkanlah Keith Foo sendiri tak tahu yang dirinya nak bertunang? Atau ini hanya gimik untuk mencari publisiti semata-mata?
keith foo sudah bertunangBerkongsi gambar Keith Foo mencium manja Kim Raymond menerusi akaun Instagramnya, Alia Bastaman telah mengucapkan tahniah atas pertunangan. Tulis Alia Bastaman:-

Kim and Keith are engaged! Congratulations to KL’s most gorgeous couple. We can’t wait for the big day you guys!

keith foo dan kekasih

Apa pun tahniah diucapkan kepada Keith dan Kim sekiranya benar-benar sudah bertunang. Agak pelik juga sebab sebelum ini beria-ia Keith Foo membuat penafian. Mungkin ada penjelasan untuk semua ini. Sama-samalah kita nantikan.

 
Written by AbangNara | June 26th, 2014

Ok cuba bayangkan anda nak berkahwin seminggu-dua lagi. Kerana mahukan wang lebih untuk belanja kenduri, anda cuba ‘melabur’ dengan saudara Andy Long. “Untung cepat” katanya. Tapi bila nak pergi ambil hasil pulangan anda, pejabat si Ah Long itu sudah ditutup. Orangnya hilang tanpa khabar berita. Modal anda pula? Kosong. Hilang. Apa yang anda nak buat? Menangis sepanjang hari? Batalkan perkahwinan? Yang pasti, anda akan kelam-kabut macam mereka di dalam filem pendek di bawah ini.

Nasib baik ada watak macam Faizal Ismail (FBI) dan Fauziah Nawi yang celik ilmu kewangan dalam filem pendek di atas. Kalau tidak, mesti huru-hara bila tertipu kan? Alhamdulillah setakat ini Abang Nara tak pernah tertipu lagi kerana diri ini berpegang pada prinsip kalau sesuatu pelaburan atau cara buat duit itu pulangannya terlalu tinggi dan tak masuk akal, maka itu adalah pelaburan ‘scam’.

pidm

Sebab itulah kita selaku pelabur dan pemilik wang kena lebih berhati-hati dan sentiasa menyiasat terlebih dahulu sebelum menyimpan atau melaburkan wang kita dalam mana-mana produk kewangan. Biarlah orang nak kata kita rugi sebab terlepas peluang dapat untung cepat dan banyak apabila tidak menyertai sesuatu pelaburan yang sedang hangat di pasaran. Paling penting kita amalkan 3 prinsip kewangan yang disarankan oleh Perbadanan Insuran Deposit Malaysia (PIDM) untuk menjadikan kita ‘MoneySmart’ dan bukannya melabur dengan cara membabi buta seperti di dalam skim cepat kaya. 3 prinsip ini tak lain tak bukan ialah:-

1. Ketahui produk kewangan kita
2. Ketahui risiko kewangan kita
3. Ketahui hak kewangan kita
pidm
Mesti ada yang tertanya-tanya apakah fungsi sebenar PIDM ini? Sama dengan syarikat jual insurans, badan pengurusan kewangan dan sebagainya ke? Tidak sama sekali! PIDM merupakan sebuah agensi kerajaan yang memberikan perlindungan di bawah akta PIDM untuk wang simpanan bank sehingga RM250,000 dan juga manfaat takaful serta insurans sehingga RM500,000 sekiranya mana-mana ahli PIDM itu bankrup. Jadi wang yang kita simpan di mana-mana bank ahli PIDM, dan produk takaful dan insurans yang dilindungi oleh PIDM sememangnya selamat. Jadi kalau mereka bankrup sekalipun, kita boleh dapat balik duit kita. Lega kan?
pidm

Selalu apabila kita pergi bank, akan ada logo PIDM macam gambar di atas di bank tersebut menandakan bank itu ahli PIDM. Jadi kalau lepas ini rasa ragu-ragu dengan sesuatu produk kewangan, kita boleh pergi ke laman web www.pidm.gov.my untuk periksa terlebih dahulu latar belakang produk tersebut. sama ada dilindungi oleh PIDM atau tidak. Kalau masih tak yakin lagi, boleh terus telefon hotline PIDM di 1-800-88-1266 untuk bertanya secara ‘direct’ dengan staf PIDM. Insya Allah mereka akan beri penjelasan yang jelas sebarang persoalan anda.
pidmNasihat Abang Nara, sebelum menyimpan duit kat mana-mana institusi kewangan atau membeli apa-apa produk insurans/takaful, periksalah keahlian mereka dengan PIDM terlebih dahulu melalui cara-cara mudah yang Abang sebutkan tadi. Orang kata menyesal dahulu pendapatan, menyesal kemudian tiada gunanya. Tak gitu? Sama-samalah kita menjadi pengguna kewangan yang bijak seperti yang mahu dicapai menerusi kempen PIDM MoneySmart 123 ini.