Written by serenity | March 30th, 2012

Diam tak diam, sudah hampir dua bulan juga personaliti TV3, Ally Iskandar mendirikan rumahtangga dengan pelajar kejuruteraan warga Malaysia di Korea Selatan yang juga seorang penulis blog, Farah Lee. Farah telah menulis tentang kehidupannya bersama Ally selepas berkahwin dalam entri terbarunya.

sudah masuk dua bulan perkahwinan kami. alhamdulillah, masih rasa keberkatan mereka yang banyak mendoakan kesejahteraan rumah tangga kami. harapnya doa itu tiada berhenti. amin.. perkataan ‘sudah dua bulan’ atau ‘baru dua bulan’ kadang datang silih berganti. ‘sudah dua bulan’ tapi aku masih rasa seperti baru semalam berkahwin, kebahagiaan jelas terasa (waaa.. suami kat malaysia, aku kat korea ?.?). ‘baru dua bulan’ tetapi banyak yang telah aku pelajari dari perkahwinan ini, dan masih belajar.

Farah telah meletakkan gambar terbaru mereka ini di blognya.

Dari apa yang ditulis oleh Farah, dapatlah disimpulkan yang kehidupannya bahagia sekali. Semoga pasangan ini kekal sehingga ke akhir hayat dan ke anak cucu.

Written by AbangNara | March 30th, 2012

Abang Nara masih tidak berapa pasti sama ada lagu Bawaku Pergi nyanyian Kaka dan Zizan ini sudah diharamkan atau belum. Namun Malique selaku pencipta lagu ini sudah pun mengeluarkan kenyataannya berhubung isu ini. Ternyata Malique amat kecewa dengan apa yang sedang berlaku.

bawaku pergi diharamkan

Di bawah ialah kenyataan penuh Malique:-

Pagi tadi, Zizan (Raja Lawak) menelefon saya mengatakan surat sudah diterima dari kerajaan, lagu BAWAKU PERGI harus dihentikan penyiarannya. dengan segera.

Tanpa perbicaraan, tanpa peluang tertuduh untuk membela diri. Tidak adil, saya merasakan yang Zizan, Kaka & saya telah ditindas.

Keputusan ini dilakukan oleh individu, panel (jika wujud) yang tidak adil, cetek & berkepentingan politik secara jelas’nya.

Pada tahun 1998, saya menulis lagu PERGI JAUH untuk isteri saya. Lagu itu berkisarkan kami yang berangan-angan untuk pergi bercuti di tepi pantai Bali.

Pada tahun 2012 pula, saya menulis lagu BAWAKU PERGI sebagai susulan kepada lagu PERGI JAUH. Lagu ini berkisar mengenai kehidupan saya yang setelah beberapa tahun berkahwin tapi masih sibuk dengan kerja dan jarang-jarang dapat pulang bersama dengan isteri.

Lagu ini dicipta dari point of view si sang isteri untuk suaminya. Sang isteri berangan-angan mahu bercuti ke Tibet/Nepal sebagai tempat berbulan madu.

Kerana itulah datangnya ayat, ‘puncak dunia kita duga’. Setiap orang yang mempunyai asas geografi, akan tahu yang puncak dunia adalah di Himalaya.

Di situ jugalah wujudnya haiwan mitos Yeti yang dikatan mendiami tanah tinggi di situ. Mengapa semua ‘pentafsir profesional’ gagal untuk mengulas tentang bait tersebut?

Saya selalu mengidam untuk pergi ke Indochina melalui jalan darat, ‘pergi lebih lama, pergi lebih jauh’. Saya tiada masa untuk meletakkan diri saya dalam fikiran seorang remaja kerana zaman itu telah lama saya tinggalkan.

Saya menulis sebagai seorang dewasa dan jika ada pihak kurang matang yang mendengar lagu saya dan bertindak bodoh, itu bukan hal saya.

Saya gemar mengembara, dunia ini ada 196 negara, dan sempadan dunia saya tidak berakhir di Siam. Saya mempunyai kebebasan untuk mengembara dan menceritakannya kepada sesiapa sahaja.

Pada asalnya, lagu BAWAKU PERGI adalah lagu Ella featuring Malique tetapi ditukar kepada Kaka & Zizan atas permintaan Zizan sendiri. Dia menyukai lagu tersebut dan tiada timbul persoalan langsung tentang ‘niat’ lagu tersebut.

Jika lagu ini diharamkan, tanpa disoal, tanpa dibicara, saya menuntut keadilan dari KERAJAAN MALAYSIA yang telah menghukum rakyatnya dan menidakkan hak dan kebebasan saya untuk bersuara.

Orang yang patut diharamkan adalah orang yang mengusul perkara ini. Memalukan, pakcik. Saya tiada masa untuk berbalah dengan manusia yang negatif, lemah dan sangat senang dibunuh dengan kata-kata.

Salahkan diri sendiri, jika dah membesarkan anak selama 20 tahun tapi dengar lagu 4 minit, dia dah lari. Be strong pakcik, bukan semua benda dalam dunia ini berniat untuk mencederakan anda dan keluarga anda.

Saya juga ada kehidupan saya sendiri. Its just a song. If you dont like a certain food, you just leave it. You dont go around telling the whole country that they shouldnt taste it too. To whomever it may concern, you can start by being fair if not smart.

Don’t let the world laugh at you over another childish issue blown out of proportion. Jangan senang-senang nak haramkan sesuatu dan menutup periuk nasi orang. Saya ada soalan terakhir untuk semua. Siapa yang sebenarnya negatif?

Malique sudah luahkan isi hatinya. Kalau benar lagu ini sudah diharamkan, marilah kita sama-sama tunggu penjelasan daripada pihak yang mengharamkannya.

Written by AbangNara | March 30th, 2012

Sebelum ini Abang Nara ada menulis tentang lirik lagu Bawaku Pergi yang dikatakan mengalakkan remaja lari daripada rumah. Nampaknya isu ini telah pun sampai kepada Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan. Menterinya, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata sebuah jawatankuasa khas akan ditubuhkan untuk menentukan pengharam lagu ini.

lagu bawaku pergi diharamkan

Lagu yang dinyanyikan oleh Zizan Raja Lawak dan penyanyi baru Kaka ini dikatakan mengandungi mesej yang agak tidak sesuai kepada mereka yang mendengarnya. Namun apabila diminta untuk mengulas isu ini, Zizan berkata kepada portal Murai:-

Ia hanya lagu sahaja untuk hiburan pendengar dan bukan ada maksud nak menghasut remaja untuk lari dari rumah. Saya rasa orang kita sekarang bijak dan tidak sebodoh itu menilai lirik lagu saya itu kerana ia hanyalah sebuah lagu dan cerita fantasi percintaan. Kebiasaan lirik sebuah lagu itu adalah angan-angan dan fantasi seseorang, sama juga seperti contoh lirik ‘ku menunggumu seribu tahun’ tapi realistik atau tidak lirik itu dengan kehidupan kita? Samalah dengan lirik lagu ini. Tak mungkin dengan lagu sahaja boleh mempengaruhi seseorang. Kalau begitu bagaimana pula dengan filem-filem Gangster dan Rempit pula? Tidak semestinya lepas orang menonton filem itu terus mereka melakukannya kerana ia hanya sebuah filem untuk hiburan sahaja

Sementara itu pencipta lagu Bawaku Pergi iaitu Malique Too Phat berkata kepada wartawan Mstar yang lirik lagu tersebut adalah imaginasi dirinya untuk bercuti bersama isteri, Melissa Maureen Rizal ke Bali, Indonesia. Kata Malique:-

Saya tiada masa untuk meletakkan diri saya dalam fikiran seorang remaja kerana zaman itu telah lama saya tinggalkan. Saya menulis sebagai seorang dewasa dan jika pihak yang kurang matang yang mendengar lagu saya bertindak bodoh, itu bukan hal saya.Saya gemar mengembara, dunia ini ada 196 negara dan sempadan dunia saya tidak berakhir di Siam. Yang patut diharamkan ialah orang yang mengusul perkara ini.

Apa pendapat anda?

Written by AbangNara | March 30th, 2012

Tahukah anda bahawa filem Titanic akan ditayangkan di Malaysia secara 3D pada 4 April 2012 ini? Abang Nara cuba membayangkan betapa bestnya apabila menonton Titanic secara 3D. Seolah-olah Abang Nara sendiri berada di dalam kapal Titanic. Silap-silap time kapal karam, Abang Nara pun akan turut menjerit sama.

pizza hut triple chichken

Dan Abang Nara ada satu cadangan yang sangat menarik untuk anda semua. Apa kata sebelum atau selepas anda menonton filem Titanic 3D, anda mencuba Triple Chicken Sensation Pizza dan Triple Sensation Platter daripada Pizza Hut untuk melengkapkan lagi pengalaman 3D anda.

pizza hut triple chichken

Kalau tengok Titanic 3D menjamin kepuasan daya penglihatan anda, Triple Chicken Sensation Pizza dan Triple Sensation Platter daripada Pizza Hut dijamin mampu memuaskan selera makan anda. Ada 3 jenis ayam yang dimuatkan di dalam Triple Chicken Sensation Pizza iaitu Delightful Chicken Loaf, Succulent Chicken Salami dan Fluffy Chicken Loss. Abang Nara dah try makan dan memang awesome sangat kelazatannya.

pizza hut triple chichken
Triple Sensation Platternya pun sangat-sangat menghairahkan nafsu makan. Ada Chicken & Cheese rolls, ada fun fries dan ada Cheesy Pops. Gabungan kedua-dua menu terbaru daripada Pizza Hut ini memang akan memberikan dimensi 3D yang tak pernah anda rasa di dalam mana-mana makanan. Ditambah pula dengan minuman Frutaz Fizz yang menggabungkan 7-up, green apple dan passion fruit flavored syrup, memang inilah pengalaman 3D terbaik untuk selera makan Abang Nara.
pizza hut triple chichken
Kalau Abang Nara seorang yang cakap betapa bestnya Triple Chicken Sensation Pizza dan Triple Sensation Platter ini mungkin anda semua kurang percaya. Namun keenakannya menu 3D terbaru daripada Pizza Hut ini turut diakui oleh Hanis Zalikha, Redmummy dan VivyYusof. Cuba anda tengok muka mereka yang sangat kekenyangan di bawah ini. (perhatikan pinggan di hadapan mereka telah licin)
pizza hut triple chichken
Dan anda tidak perlu membawa cermin mata 3D anda untuk menikmati keenakan Triple Chicken Sensation Pizza dan Triple Sensation Platter. Kalau nak bawak jugak tak ada masalah, cuma mungkin orang sekitar anda akan memandang anda lebih daripada sekali.

Di bawah ialah raut muka hati kering Abang Nara di kala wife sedang memujuk supaya Abang Nara bagi dia slice Triple Chicken Sensation Pizza yang terakhir. Abang Nara tak kasik sebab Abang Nara memang penggemar pizza ayam daripada Pizza Hut.
pizza hut triple chichken
Dan berita baik untuk anda semua, Abang Nara ada 5 keping voucher untuk diberikan kepada pengomen terbaik yang memberikan sebab mengapa mahu mencuba rasa 3D Triple Chicken Sensation Pizza. Anda cuma perlu LIKE Facebook Pizza Hut Malaysia dan tuliskan sebab anda di ruangan komen di bawah. Pastikan guna email yang sama dengan email di Facebook untuk memudahkan pemberian voucher.
pizza hut triple chichken
Cubalah Triple Chicken Sensation Pizza dan Triple Sensation Platter beserta minuman Frutaz Fizz untuk merasai sendiri pengalaman 3D untuk selera makan anda. Lebih info di Facebook Pizza Hut Malaysia. Jangan lupa untuk berikan komen yang terbaik supaya Abang Nara boleh bagi voucher percuma kepada anda.

Page 1 of 3312345...Last »