Written by AbangNara | August 23rd, 2013

Juara program Solehah musim pertama yang ditayangkan di TV AlHijrah iaitu Amie Sofia telah pung melangsungkan perkahwinannya baru-baru ini. Untuk anda yang tidak tahu, sebagai pemenang Solehah pada tahun 2011, Amie telah membawa pulang hadiah utama sebuah kereta Proton Saga FLX SE tajaan Proton Edar Sdn Bhd, wang tunai RM30,000, pakej umrah, perabot, piala dan sijil berdakwa

Gadis yang berasal dari Kedah ini kelihatan sangat berseri-seri dan ceria di hari bahagianya. Semoga rumahtangga yang dibina akan kekal bahagia sehingga ke hujung hayat. Selamat melayari bahtera rumahtangga. Moga-moga cepat dikurniakan anak.

Lagi 14 keping gambar sekitar majlis perkahwinan Amie Sofia dengan membaca artikel ini sepenuhnya. Kredit gambar kepada Amalina Tuna Photography.













46 responses to (16 GAMBAR)Majlis Perkahwinan Amie Sofia, Juara Solehah TV AlHijrah

  1. Anonymous says:

    Cantek manis Sopan ^_^ i like!!!!!

    xperlu nk dedah sana sini pon utk kelihatan santek kannnnn….
    yang tertutup sopan itu lagi indah.

    0

    0
    • lyly says:

      betul tu.. manis n sedap mata tgk..=) without mekap tebal2 pon da cantek…

      0

      0
      • Olga says:

        sapekah manusiawi2 di atas?
        Tv AlHijrah? Haram aku x pernah buka pun tv tu!

        0

        0
        • minah jambu tukar kaler merah biru says:

          a.ah a..ah sape pompan ni ? minah jambu pon tk kenal dia…dia ni popular ke? emmmm minah alim alim ni minah jambu tk brape kenal lah ! sori lah ye terima khaseh aje lahhhhhhh semoga bahgia..

          0

          0
        • neelopeh says:

          knapa ko tak buka tv al hijrah, takot terbakar ke dengar bacaan ayat al-quran?

          0

          0
    • Olga says:

      SUMPAH XPERNAH KENAL PON MINAH NI WALAU PON AKU SUKA TGOK RANCANGAN BERBENTUK AGAMA MCM TILAWAH AL QURAN TU

      0

      0
  2. Anonymous says:

    x kenal…x menarik perhatian…NEXTTTT…

    0

    0
    • MB says:

      ko tak tengok tv al hijrah! hebat pempuan ni..ilmu agama hebattt

      0

      0
      • kong says:

        hebat sgt! hebat depan tv tp x apply dlm kehidupan pun tak guna gak..sila jujur dengan diri la ye ustazah…hati mau kasi bersih..mulut kne kasi baik…

        0

        0
  3. macammacam says:

    naturally beautiful. less make up, cover aurah. Bride yang fotografer paling suka. =)

    Semoga bahagia sampai syurga inshaAllah.

    0

    0
  4. hany says:

    Barakallah! Alhamdulillah Amie Sofia..May ALLAH always bless both u..till jannah :)

    0

    0
  5. rapunzel says:

    muke amie ngan husband seriras je..sweet

    0

    0
  6. xxx says:

    sempoi guna kerusi kayu jati tu :))

    0

    0
  7. doktorCinta says:

    Simple but Very Nice…

    0

    0
  8. Kiah says:

    Bersederhana itu adalah lebih afdal dan berkat..

    0

    0
  9. ddd says:

    hadiah program solehah proton saga… kalau af, mentor, perghh….camry, lexus, honda…. mmg la yg menang tu bersyukur…just compare…knapa x tbalikkan solehah ke tilawah dapat camry, af dapat saga…. renung2kan..

    0

    0
    • eira says:

      mungkin sbb af, mentor sume ramai yang tgk dan undi. jadi boleh beli kete mahal2…

      program solehah ke tilawah ke orang berkira2 nak tengok. jadi sebab tu lah..
      kalau kita sama2 support program keagaamaan. insyaAllah =)

      0

      0
      • 4ne3os2 says:

        itu pun masih okay lagi..kalau kita lihat hadiah utk para penulis, pemikir, etc, lagi lah ciput..ini lah manuisia akhir zaman..hiburan didahulukan..sedih melihat..

        0

        0
  10. Nurul says:

    Subhanallah :)
    barakallah.

    0

    0
  11. R4BIA says:

    Barakallah ustazah amie sofea & inche suami.

    0

    0
  12. nurool says:

    cantik dan manis..pakaian dan perkahwinan yang sangat simple..tenang je tempat die wat photoshoot..semoga berbahagia di samping org tersayang hingga jannah…amin :)

    0

    0
  13. didie @ says:

    tok kadi punyer tonggek lg umphh drpd neelofa

    0

    0
    • minah jambu tukar kaler merah biru says:

      hahahahahahahahahahiiiiii huhuhuhu klakar jugak kau ni didie..

      0

      0
  14. saya says:

    muslimah sejati.. semoga menjadi contoh semua muslimah.

    0

    0
  15. gadis says:

    mabruk alaikuma… saya x kenal pompuan ni. tp cara dia berhias smasa wedding dia yg saya respect sgt2.yg penting part tudung itu mesti tutup dada dan aurat bahagian tgn terjaga sempurna. permulaan yg yg mengikut syariat inshaallah dirahmati..

    0

    0
  16. rainbow says:

    sgt suke dgr amie ni ckp arab..semoga bahagia hingga ke syurga.. :)

    0

    0
  17. nyaman says:

    Program tilawah / keagamaan bukan xde penaja.. tp sengaja dibuat sederhana supaya peserta xterlalu mementingkan hadiah semata2.. ikhlas nk cari ganjaran allah.. kalo program tilawah terima tajaan tu cnfm sume org tggl af mentor dsb…

    0

    0
  18. lara_hati says:

    Nice , sangat cantik , ermm cuma kalau tak de bunga 3 kuntum kt blkg tudung masa akd nikah tu lagiiii nice…hehe.

    0

    0
  19. Soleaha says:

    Salam…
    X salah aku amie ni anak kepada mat london pengarah drama.dia anak isteri 1st.skrg isteri dia pelakon fadilah mansor…klu x salah le..btw,tahniah..simple je mekap.yg baju 2nd tu cantik sgt..

    0

    0
  20. aonz says:

    eeh.. doktor ihsan laaaa… hihi.. tahniah dr ihsan dgn isteri.. semoga berkekalan hingga ke jannah.. amin…^^

    0

    0
  21. chimeng says:

    Subhanallah~
    Setiap perempuan inginkan perkahwinan sederhana macam ni..
    yang penting dapat hidup bahagia di samping orang yang dia sayang..
    Aamiin InsyaALLAH :)

    0

    0
    • minah jambu tukar kaler merah biru says:

      ye laaaaa buat ape nk idop ngan orang yg kite tk sayang ! mesti la nk idop di samping orang yg kite sayang punye !!!!! komen macm apeeeeeee aje lah huh !!! konon2 nk kasi komen yg macm bagos la tu huh !!!

      0

      0
      • chimeng says:

        assalam cik minah..maaflah klau sy salah komen..sy tak ingin nak nampak komen mcm bagus pun..cuma itu yg saya nak sampaikan..tak menyinggung hati sapa2 pun..apa yg kt ckp kan doa :)

        0

        0
  22. adnan semput says:

    aik pengantin x mekap mcm muka hari2 gi tesco jekkk

    0

    0
  23. dreamer says:

    Mmg tak pernah kenal or tengok muka dia org ni. Dari segi pakaian mmg sopanlah. Tapi rupa tak lawa, average je lah, mcm gadis kampung… Suami dia lawa sikit dari dia. Tapi ape2 pun, tahniah & semuga berkekalan…

    0

    0
  24. anony says:

    Jawa mana ni? tak pernah tengok pun. Seriously, muka dia mcm bibik sebelah rumah aku……tapi kira ok lah tu, sama2 rendah and muka hampir sama, walaupun yg lelaki lawa sikit. Dlm 2,3 gambar tu, yg pelok hb dia and tengah wat “peace” tu, mcm gedik jugak ye….hehe…tapi bila bertudung mcm ni kita akan kata gedik sopanlah kut.. Neway…Tahniahlah….wish you all the best.

    0

    0
  25. dadidada says:

    lebih elok muke cm g tesco atau pn cm bibk drp kawin make up tebal berpuluh inci yang rasenye 3 hari 3 mlm pn blm tntu blh hilang….muke cantik sb make up tebal je buat pe kalo yg lain x cntik….yg komen tu agaknye make up tebal gile kot smpai suami pn x knal mane muke mane make up..hahaha

    0

    0
  26. Terjah says:

    Mmg amy ni anak pengarah mat london tu…tp bapak dia dah bercerai dgn fadhilah mansor & kahwin pulak dgn secretary sndiri..family amy hi asal dr alor merah, alor setar…family dorg ni mcm keluarg 69 skit suka cri psal dgn org, setau aku la kakak dia ana suriati x dpt restu nak kawin utk kali keduanya n terpaksa menikah di thailand…mak saudara dia pulak m.cik ani mami jarum senior di kg…

    0

    0
    • Anonymous says:

      motif cerita pasal family dia??

      attention seeker sangat kan kau…puiiiiiiiiii

      tahniah & selamat pengantin baru ye amie

      0

      0
    • Anonymous says:

      apalah fitnah yang kau buat? kakak dia pegi Thailand jalan2 dgn mak mentua dan keluarga mertua pun ikut juga. Dia kawin di alor setar secara sah dgn disaksikan seluruh keluarga mertua dia. Tok kadi yg sama dgn amie. Kau Tanya tok kadi kat dalam gambar atas.

      0

      0
      • Terjah says:

        Eh poyo benor kau ni..yg aku maksudkan kakak dia x dpt restu bapak dia (mat london) as wali dat y nikahnya di siam…yg kau meroyan sgt ni pesal…kau ingt aku buta n pekak kew? Msa hr knduri aku dgr sndiri family dorg tuh riuh rendah pasal bapak dia x dtg…even aku ni dok hujg kg pun aku tau hokeyyy….

        0

        0
        • hamba Allah says:

          jgn la fitnah bang…aimi tu bkn anak fadhilah mansor…
          fadhilah mansor tu isteri kedua mat london….aimi tu anak bongsu utk isteri yg pertama, sbb saya anak murid mak dia,dah kenal seluruh kaum kerabat adik beradik dia…abg jgn la fitnah2 mcm ni

          1

          0
  27. Saya says:

    Subhanallah cantik ciptaan Allah. Moga bahagia ke syurga.
    Patut dikongsi sedikit saje gmbr. Mereka org baik2. Tp bila diletakkan di blog hiburan sebegini, ada mcm2 jenis mentaliti org yg komen. Yang rendah adabnya, komen merendahkan rupa paras seseorang ibarat yg ‘x cantik’ ni bukan sebahagian ciptaan Allah,. Contoh mcm beberapa komen di atas.

    0

    1
  28. beb says:

    ape bende bunga ros atas kepala tu.. haha.. kelakar

    0

    0
    • hateutilmampos says:

      memg ORG GILA je yg suruh letak bunga kat kepala tuh…ingat chantekk sgt..huh..family bodoh..busuk ati mulut longkang hakk tuih!

      0

      0
  29. tanpanama says:

    salam..entah ape lah cerita pasal keburukan orang..bagi saya tak perlu nak buka aib orang pun..saya tidak pernah mengenali amie secara dekat..tapi saya salah seorang audiens yang mengikuti program solehah..dari awal saya lihat amie memang sorang yang berbakat dalam berdakwah..walaupun tidak mengenalinya secara rapat..tapi bila ajak bergambar dia pasti menyambutnya dengan baik dan dengan senyuman..akhlaknya juga bagus..bagi saya tak perlu nak menabur fitnah yang bukan-bukan terhadap amie..barakallahu lakuma amie sofia..semoga kekal hingga ke syurganya..

    0

    0