Written by AbangNara | July 1st, 2012

Sebentar tadi, Abang Nara telah menghadiri majlis persandingan Irma Hasmie dan Redza Syah. Terima kasih kepada Irma atas kesudian menjemput Abang Nara. Selepas melihat secara face to face, secara jujur, sememangnya suami Irma Hasmie sangat kacak. Namun masih tidak dapat menandingi kekacakan Abang Nara. Hehehe.

gambar persandingan irma
Majlis yang dimulakan dengan bacaan doa oleh Ustaz Don memang sangat berbeza dengan mana-mana majlis perkahwinan selebriti yang Abang Nara pernah pergi. Senang cerita, ini adalah sebuah majlis perkahwinan yang sangat Islamik. Paling Abang Nara terharu ialah apabila melihat video Irma dan Redza menceritakan detik pertemuan mereka ketika melakukan umrah.

gambar persandingan irma

13 keping lagi gambar sekitar majlis persandingan Irma Hasmie dan Redza Syah dengan membaca entri ini sepenuhnya.

gambar persandingan irma
gambar persandingan irma
gambar persandingan irma
gambar persandingan irma
gambar persandingan irma
gambar persandingan irma
gambar persandingan irma
gambar persandingan irma
gambar persandingan irma
gambar persandingan irma
gambar persandingan irma
gambar persandingan irma
gambar persandingan irma

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

126 responses to (15 GAMBAR)Majlis Persandingan Irma Hasmie Dan Redza Syah

  1. alahai…sweeeeeeeeeeeetnya~~

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 52 Thumb down 3
    • g.o.l.d.f.i.s.h_in.red says:

      alhamdulillah~

      hanya mampu doakan y tbaek :D

      hope bkekalan hingga jannah…sweet couple…muka iras2…

      ada hikmah kak irma x go on ngn abg nabil dulu…u deserve someone better….peace no war….

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 126 Thumb down 6
      • Anonymous says:

        yup, dia deserve some1 better tp xyh nk aibkn nabil

        Hot debate. What do you think? Thumb up 41 Thumb down 48
      • g.o.l.d.f.i.s.h_in.red says:

        too Anonymous :

        nope :P pls do not manipulate my word dear :P

        saya x aib kan abg nabil…juz what i mean is ADA HIKMAH KAK IRMA X GO ON NGAN ABG NABIL coz she is deserve 2 some1 better…

        xde plak saya kuar statement mngatakan abg nabil itu abg nabil ini…

        juz my concern and sgt2 happy for dis wedding…

        fyi~~~ abg nabil pon da happy ngan wife dia skang…dia pon actually okay cuma xde jodoh akak irma ngn abg nabil….tp xbmaksud abg nabil 2 xok..got it???heeee:P juz pls do not missunderstand about what i said ok:D….

        peace no war:D

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 110 Thumb down 12
      • Anonymous says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 62
      • g.o.l.d.f.i.s.h_in.red says:

        see??? adoi camne ag saya nk explain kat awak ea…hehe

        no no no i dont compare abg nabil with kak irma hubby…

        juz saya nk awak pahamkan kenyataan saya 2….dan pls sgt2 dont try manipulate my word k dear….rasanya da ckup pjelasan saya kat situ…

        xde issue nk aib kan sape2 kat sini…

        chill~~~

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 61 Thumb down 9
      • teen doctor hantu muahhaha says:

        berkat sungguh yer majlis persandingan irma n redza…..sejuk jer tgk ciri2 islamik…. =]

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 34 Thumb down 3
      • Ko Kesah says:

        ayat “Namun masih tidak dapat menandingi kekacakan Abang Nara” ???????????
        rasa nk bgi penumbuk kat muka sendiri..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 56 Thumb down 6
      • Anonymous says:

        anon, dia x kata nabil tu x baik and what not.. dia cuma kata ada hikmahnye sesuatu perkara tu terjadi. takde sape nak aibkan nabil. ape la ko ni, cepat je nak emo.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 36 Thumb down 1
      • anon over says:

        Anon mmg gitu.. dalam BNara ni dia suke komplen & bidas komen org lain..mcm la dianye komen je the best dan A.. setiap org de pendapat msg2 kan.. terimalah dengan hati terbuka..jgn kata topik kat sini, setiap topik lah ada aje yg dibidas..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 13 Thumb down 4
      • Anonymous says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 16
      • leena says:

        simple but sangattttttttttttttttttttttttttt cantik.

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • Farah Khan says:

        tkpe la… mungkin anonymous ni tak faham..maksud di sebalik she deserves some better bukanlah bermaksud Nabil tu tak better cuma Redza tu better for Irma Hasmi while Nabil tu better for his wife…

        Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
    • gelak guling says:

      cantik wedding concept n bj pengantin pon sopan n menarik.
      boleh inspire wat wedding camni nnt. insyaAllah

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 25 Thumb down 2
    • zaman says:

      aloorrr. ada persandingan laplak. tak bleh kan

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
      • iphoneuser says:

        Kata ustaz azhar boleh, cuma jgn lebih2 pakai makeup colorful-sila ke utube..

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • ina says:

      cantik gabungan colour baju pengantin.tahniah irma.semoga bahagia hingga ke ahkir hayat.

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • sally says:

      bayangkan anak dia org nanti macamana mesti comel kan.mesti mata anak dia org nanti sepet je he,he,he.sebab mak bapak dia org kalau gelak aku tengok comel je.

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  2. miss_bisikan rahsia says:

    mabruk kak irma….barokallahu lakuma wabaroka ‘alaikuma wajama’a bainakuma fil kher…….semoga Rahmat Allah terus melimpahi hidup kak irma dan suami…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 30 Thumb down 2
    • cik pinky says:

      sejuk hati tengok pasangan ni…semoga sentiasa mendapat redha Illahi dan dilimpahkan rezki dan kebhgiaan berpanjangan hingga ke syurga…insyaAllah…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 0
  3. embok ketum says:

    Sama cantik sama padan…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 1
  4. pencilkayu says:

    beautiful and simple. macam ni baru boleh jadi contoh. islamik style :) love it

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 2
  5. cikkiut says:

    makan hati aje la nampaknya bekas isteri incik redza ni tgk irma dgn dia bersanding kan. hehehe

    Hot debate. What do you think? Thumb up 14 Thumb down 5
    • Adudududududuuuuuu says:

      Bekas isteri……?
      Dia duda ke?

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 3
      • LAILA says:

        ok apa kalau duda pun.dah jodoh diakan.sama cantik n sama padan mungkin yg seblm bkn jodoh dia hingga ke jannahkan.sama2 kita doakan diaorg.Allah dah pertemukan mereka di tempat yang paling suci sekali.sape kita nak pertikaikan.pandangan saya saja ya.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 1
      • gayah says:

        Yup.. dia penah kwin hujung tahun 2009.. dh cerai..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 5
      • leena says:

        gayah kenapa dia bercerai ya.mesti kawen muda ni.

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 3
      • lady says:

        tahniah & semoga berkekalan kdp mereka berdua…kpd yg mencetuskan soal “duda” nie ade bukti ke?tak baik rosakkan mood org yg tgh bahagia tau…esk2 klu terkena kat btg hidung sendiri baru tau rase!tapi klu ia pun redza ni “duda” kire ok lah sah2 status mcm tue drpd nabil dulu bujang tp siap kantoi dgn irma bwk awek tdo rmh!lg pun “duda” muda, educated, handsome & nampak baik lain lah klu ala2 “duda” dato K dlu mmg xrespect lah…pendek cite org yg timbulkan isu “duda” nie klu bkn niat dengki, mesti kenal dgn hubby irma & cemburu tgk dia org happy~ come on everybody deserves a second chance in life…klu jodoh pertama xkekal maybe yg kedua ini kekal hingga hujung nyawa so doakan yg baik2 aje lah untuk mereka so dat kite pun akan dpt balasan yg baik!

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 70 Thumb down 5
      • LAILA says:

        Lady,aku sokong kata kau 300%.pada aku x kisahlah duda.yang bujang pun x boleh diharap kan.asal jgn laki org sudah.kepada irma selamat pengantin baru n suami anda memang terbaik buat anda.hensemmmmmmmmmm siot tu irma.tak kisahlah org nak ckp apa.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 26 Thumb down 3
      • apa2 says:

        betul jugak ek..kalau kawen dgn lelaki bujang pun blum tentu bahagia..aku yakin irma n hubby dah beristikarah sebelum decide nk hidup bersama….mak ayah pun restu….insyaAllah mungkin inilah yg terbaik utk mereka..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 2
      • WWW says:

        Hensem jgk husband irma… tp takde lah sampai hensem siot kot…. whatever pun tahniah, rupa tak penting, asalkan dpt jaga irma dgn penuh tanggungjwb…

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 3
      • gayah says:

        betullah.. ex wife dia name farah diana.. diorang sanding 3 Jan 2010.. buat aper nak wat cerita… dah betul status dia duda.. dah tak der jodah nak wat cam maner kan… so kita harap dan doakan perkahwinan dengan Irma nie diberkati and berkekalan ke akhir hayat. Be positif ok.!

        Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 4
    • jojo says:

      bekas isteri??

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 6
  6. leena says:

    perggggh,NARA cepatnya upload.tq.cantik sungguh pasangan ni.cantik pelamin.

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  7. amoi says:

    1st????huhuhu

    Sgt sgt sgtttttt pdn.semoga kekal akhir hayat..sama cantik sama pdn :-)

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 6
  8. su says:

    tahniah irma dan pasangan….

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 1
  9. lala says:

    Arghhhh, jelesnyaaa..
    Sama cantik sama padan..

    Tahniah kak rima.. Semoga berbahgaia hingga ke jannah.
    Allah knows the best!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 2
  10. hanny.farhani says:

    alhamdulillah..perkhwinan yg diberkati bukan pertunjukan semata2…hopefully ALLAH will bless both of u forever and ever….aminn..:)

    Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 1
  11. Baiduri says:

    Cantik. Tahniah irma & suami…sweet couple n nice wed reception

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
  12. amoi says:

    Bile sekali imbas tgk dr jauh cm fahrin ahmad :-)

    Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 4
  13. lala says:

    Tahniah kak irma.
    Sama cantik sama padan..

    Arghh jeles2x…

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
    • LILI says:

      cantik baju irma simple je tapi nampak ekslusif jubah di buat baju pengantin.tahniah buat pengantin.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  14. nia says:

    tahniah…bagai pinang di belah dua…

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
  15. 3M says:

    Semoga kekal sampai ke Syurga..

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  16. barakallah says:

    alhamdullah..Kepada bakal pengantin perempuan,blh ambil ilham dari tudung irma..cantik+full cover…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 2
  17. kak long says:

    usah lah di ungkit kisah lama redza. dah berpisah pun. tinggalkan cerita lama masing2 kat belakang. biarlah irma dan redza teruskan kan kehidupan. lagipun mereka dpt restu keluarga. semoga pasangan ini kekal bahagia hingga ke akhir hayat bersama anak2 tersayang. semoga mereka berdua diberi kekuatan untuk menempuhi ujian di alam rumah tangga. barakallaulakuma wabaraka alaikuma wajamaa baina kuma firhoir….

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 2
    • luna says:

      kak long nak juga tau dia kawen dgn siapa n kenapa dia bercerai dulu.

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 6
      • cik kiah says:

        cik kiah nk tau jugak.. agak2 nape die cerai ye?
        p/s: cik kiah sentiasa doakan yang terbaik. moga berkekalan ye..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 7
      • saudara says:

        ambek lah tau pasal benda lain seperti saudara2 kita yg diperangi di sana

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  18. tauke budu says:

    salam abg nara..mintak izin copy gambar..boleh?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  19. amandamai says:

    alhamdulillah,dah selamat,moga cepat dpt baby,bahagia hingga ke syurga.amiiin

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  20. adiwieranata says:

    moga bahagia ke syurga,cepat2 dpat baby

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  21. tina says:

    abg nara..kalau perkahwinan yg islamic mane de persandingan…brsanding hanya utk famili2 je…bkn utk sume org…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 9
    • Lin says:

      Sangat setuju cik Tina.beribu lagi contoh islamic weddings.setahu saya,hindu custom yg perkenalkan pelamin & pamerkan kepada orang ramai.

      Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 9
      • kim says:

        at least diorg cube jd se islamik yg mungkin dgn menerapkan nilai2 islam kn…..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 2
      • Anonymous says:

        ade je benda korg nak kondem, korg dh kawen ke pon???? as long tidak mendedahkan aurat, tidak melekakan tetamu sehingga tidak bersolat, apa lagi masalahnyaa??

        Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 2
      • xyz says:

        bersanding untuk famili lah kot. korang ni fikir buruk je semua. ikut adat selagi tak langgar hukum agama apa salahnya.

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
    • miss amanda says:

      ni irma sanding Tema dan suasana Islamik.. hihi.. pape pun tahniah, mmg sepadan.. semoga kekal hingga akhir hayat, semoga cepat dpt zuriat :)

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
      • tina says:

        maaf kepada yg terasa…sy bkn nk kondem, dengki…atau xsuke akan perkhwinan ni…
        sy sntiasa mndoakan yg trbaek utk irma dan tahniah…semoga perkahwinan ni diberkahi ALLAH..
        sy cume menegur statement abg nara ‘majlis perkahwinan yang sangat Islamik’…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  22. afd says:

    tahniah kak irma..sweet wedding…semoga diberkati Allah S.W.T hingga hujung nyawa..

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  23. Lin says:

    Beribu lagi weddings yg boleh dijadikan contoh islamic wedding.bila ada pelamin & diPamerkan kepada orang ramai,maka jadilah wedding hindu.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 9
    • Anonymous says:

      kau dah kawen?

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • enot says:

      x slh rasanya.rasanya dia nk tunjuk pada org ramai dia dh kahwin.dah sah jadi suami isteri.oo..ada pelamin jer,cara org hindu.agak nya ko ni cetek ilmu agama lah.hahaha..2 yg pakai tulis je..ilmu pun kurg..haha

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
    • leman lambung says:

      kau kalau nak komen yang negatif sila nyah dari sini ya.pegi komen kat bahagian retis murah lana nordin tu.situ kau nak mencarut ke lantak kau lah.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  24. redza ni duda n pernah kahwen tahun 2009..mungkin jodoh dia x panjang..n dia pon rasanya sama cam irma gak..baru berhijrah…so x yah nk ungkit2 kisah lama dia..irma pon ada kisah silam..doakan yg terbaik untuk mereka lebih baik..to redza n irma u guys match each others..hope ur marriage life continue till jannah~~

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 30 Thumb down 3
  25. noyababe says:

    AbgNara, ktorg nak tgk video Irma yg psl pertemuan dia tu mase wat umrah! plz. tq! :)

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  26. nita says:

    tahniah ….

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  27. kisah cinta irma ni kalau wat novel or filem mesti laku..irma dengan kisah silam sendiri..redza dengan kisah perkahwinan dulu..then dua2 berubah ke arah kebaikan..mendapat hidayah dr Allah n x terduga berjumpa di tanah suci dan akhirnya berjodohan…indah sungguh perjalanan hidup diorang..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 25 Thumb down 4
    • past says:

      why must u highlight their past? Allah menghapuskan segala kesalahan yang lalu. dipadamkan semua selepas bertaubat. tapi anda yang tahu sengaja ingin mengungkit.

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  28. happy ;0 says:

    Alhamdulillah semoga dirahmati tiap perjalanan…amin :)

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  29. semoga aku pon dapat persandingan yg islamik..

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
  30. no name says:

    sy berharap menjadi seorg yg bertuah mcm irma…tgk pun happy, tuan pny badan lg la tersangat happy…tahniah…semoga dikurniakan zuriat yg soleh & solehah :D

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  31. lemon says:

    seislamik mna pun perkahwinan sekarang mesti ttp ada persandingan kan.bukankah persandingan itu adalah haram?
    mmg sekarang adat persandingan sudah sebati dengan kita..hingga kita tidak boleh elak walaupun tahu benda itu adalah haram..
    benar ckp soerang ustaz,manusia kini sudah semakin kritikal.sudah berani melakukan yg haram tanpa langsung ada malu2..betul…bukan dlm persandingan saja tetapi termsuk mencukur bulu kening.
    kes terbaru,pengkid pun pergi solat jumaat.parah!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 19 Thumb down 14
    • lulu says:

      boleh bagi reference yang menfatwakan persandingan itu haram? mak ayah ko dulu kawen pun bersanding? so haram ? kira x sah nikah ? kira ko ni pun anak x sah taraf ke??

      Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 8
      • nk tegur says:

        cik/en lulu,
        meh sini nk tegur sikit… xyah fatwa ok bab sanding menyanding ni sbb mmg dah terang2 haram dalam islam, adoiii… nk harapkn fatwa yg dikeluarkn oleh mufti dlm malaysia ni, masak la korang semua. Yg halal diharamkn, yg trg2 haram diaorg senyap xberbunyi. Cuba ko google jer Hukum Bersanding Dalam Islam, byk hadis sahih/ayat dalam Al-Quran dah menyatakan hukumnya haram.
        Lg satu, bab anak xsah taraf tu plak, ni lg satu pendek akal tp nk menjawab jugak. Hukum nikah ni asal ada calon lelaki & perempuan, wali, ijab, kabul & saksi, kalau dah complete yg tu maka xde la isu anak sah taraf ke x, pandaiiiiii….yg haram tu cara, adat yg menyerupai kaum yg lain. Tu lah, 24 jam hadap BN ni, cer g search youtube dgr2 ceramah sikit kalau xnk g dgr kat masjid pun. Bab ustaz azhar idrus kata, kalau bodoh tu, duk diam2 nnt makin kuar yg jahil tu…peace yer!

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 6
      • lulu says:

        still sila bagi reference yg jelas, kat mana haramnya bersanding bila yang bersanding itu menutup aurat, dan tidak melekakan para hadirin? bagi hadith yg ringkas serta padat beserta dgn terjemahan sekali.

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 6
        • nk tegur says:

          maaf, xbole nk ringkas sbb rasanya ini utk menjawab yg sebetulnya. Ini ambil dr jwpn seorg ustazah. Bacalah kalau rajin. :-)
          Jawapan oleh: Ustazah Shahidah Sheikh Ahmad

          Jazakillah kepada yang bertanya. Kerana bertanya adalah ubat kepada kejahilan/tidak tahu. Seperti sabda Nabi SAW yang bermaksud:”Penawar bagi yang jahil ialah bertanya”.

          Bersanding adalah budaya Melayu yang berasal dari budaya masyarakat India, bukan dari budaya Islam.
          Seperti yang telah dimaklumi, perempuan adalah perhiasan dunia yang wajib dipelihara kesuciannya, merupakan aurat yang tertutup berdasarkan sabda2 Nabi SAW, yakni wajib dipelihara dari sebarang pendedahan dan pempameran , demi menjaga dari fitnah pandangan mata lelaki2 yang fasiq yang ada penyakit didalam hati.

          Bersanding lazimnya mempamerkan wanita bersama pasangannya dipentas yang tinggi, yang boleh dilihat oleh semua yang hadir, tidak kira mahram atau bukan mahram, lelaki, perempuan, tua dan muda. Maka ini tentunya mendedahkan wanita itu kepada orang ramai seakan-akan pertunjukan dan pemeragaannya yang ternyata bertentangan dengan Islam. Ditambah pula dengan solekan yang sama sekali diharamkan Islam berdasarkan ketetapan al Quran dalam Surah Al Ahzab. Hilanglah disini hikmah menutup aurat kerana telah berlaku pendedahan secara leluasa akan kecantikan wanita itu dikhalayak ramai pada hari perkahwinannya, ia bertentangan sama sekali dengan kewajipan menutup dan menyembunyikan wanita tadi.

          Jika majlis persandingan tersebut dibuat secara tertutup (di hadapan keluarga terdekat/mahram), ia diharuskan. Ini kerana ada di antara adat yang masih boleh dipulihkan mengikut acuan Islam atau memenuhi tuntutan syarak.

          Tujuan asal majlis bersanding ini ialah untuk memperkenalkan pengantin yang bergelar raja sehari kepada orang ramai.
          Memang seharusnya mereka diperkenalkan sebagai pasangan suami isteri untuk menolak fitnah. Lebih-lebih lagi kebanyakan tetamu yang datang ke majlis walimah itu adalah bertujuan melihat dan menatap wajah pasangan raja sehari.

          Namun di dalam majlis yang penuh kemeriahan dan bersejarah perlu di pastikan agar syariat Islam tidak tenggelam dalam lautan kegembiraan, sehingga mengabaikan hukum Allah.
          Justeru, apa jua bentuk upacara majlis persandingan boleh diadakan tetapi dengan syarat persandingan itu hanya dikhaskan untuk ahli keluarga yang mahram sahaja.

          Dengan maksud:

          yang melihat pengantin hanya ahli keluarga terdekat sahaja, dan pengantin perempuan menutup aurat dengan sempurna.
          Persandingan lazimnya melibatkan perbelanjaan besar, yang sudah pasti berupa pembaziran yang dilarang oleh Allah juga. Alangkah baiknya jika wang tersebut dibelanjakan untuk perkara yang memberi manfaat seperti membantu fakir miskin yang sangat memerlukan duit untuk perbelanjaan asas seperti makan minum, persekolahan anak dan sebagainya. Atau diinfaqkan sebagai sedeqah jariah yang pahalanya berpanjangan hingga ke alam barzakh, berbanding dosa yang dikumpul dengan perbelanjaan bersanding yang membazirkan.

          Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 2
      • Anonymous says:

        dekat ayat mana yang ustazah tu sebut, persandingan itu haram?? cuba highlightkan.. tidak ada satu pun perkataan haram di dalam teks tersebut. malah mengikut ‘pendapat’, sy highlightkan bab pendapat, sbb itu suma ‘pendapat’ beliau, persandingan diharuskan dgn syarat utk keluarga terdekat. itu sahaja. pendapat seorg ustaz atau ustazah tidak cukup utk jatuhkan hukum halal dan haram.

        bab halal haram dlm soal yg tidak jelas seperti ini perlukan muzakarah, pendapat ramai ulamak, sbb itu kita ada majlis fatwa. kita tidak boleh, ulang lagi sekali, tidak boleh sesukahati mengharamkan sesuatu yg tidak pasti, seolah2 menjatuhkan dosa ke atas seseorg.. jika tidak percaya, bertanya la kepada ustaz2, bolehkah kita sesuka hati mengharamkan sesuatu based on pendapat yg kurang jelas dari seorg ustazah? klu anda tidak percayakan majlis fatwa, mungkin anda lebih ulamak dr mereka agaknya ye.

        Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 7
      • lulu says:

        nah tgk, wahai si penegur yg asik nak kondem org je, bukan nak tegur sgt pun.

        Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
      • mart says:

        Ramai sungg0h y nk menjd ustazh/ustz wpn xckp ilmu agama..pegi la tny ustaz/ustazah kalo nk jwpn y meyakinkan..

        Nk tegur ~ bab ustaz azhar idrus kata, kalau bodoh tu, duk diam2 nnt makin kuar yg jahil tu…~stuju sgt laa

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
      • Anonymous says:

        mart, jgn nak agungkan sgt ustaz azhar tu, ingat sikit ulamak bukan dia sorg je, jgn jadi jahil sampai mengagungkan manusia dpd hukum Allah dan Alquran.

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 4
      • mart says:

        Anon ~ Adekah komen aku menunjukkan aku m’agongkan mnusia melebihi hukum hakam n Al-Quran? Sile bc dgn teliti..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Anonymous says:

        klu ko x agungkan uai, sila dgr pendapat ulamak lain pulak. benda2 ni kene dgr bnyk pendapat, bukan sorg je. sama jgk kes die haramkan hari ibu, ulamak lain kata harus. so ko bleh terang2 nak kata hari ibu aram ke? fikir!.

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
      • mart says:

        Whai anon!Ko teliti balik komen aku..Aku stuju bl mn ustaz azhar idrus ckp kalau bodoh tu, duk diam2 nnt makin kuar yg jahil tu coz begitu ramai org y jahil krg pengetahuan agama behujah dgn hujah fitnah..Ade ke aku ckp y besanding e2 haram?Ni komen aku..”pegi la tny ustaz/ustazah kalo nk jwpn y meyakinkan”..ade ke aku merujuk p tny uai shj?so tang mn aku tabsub ngan uai?Ko 2 nk kondem org je keje nye..

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
    • parah says:

      hukum bersanding memang haram.seperti yg lemon ckp betul,masyarakt sekarnag sudah tidak tahu membezakan yang halal dan tidak.bila ditegur terus dikatakan taraf anak haram.bukankah lemon menegur dengan cara yang elok?

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
      • Anonymous says:

        dah tgk video ustaz asri di atas?? mana dtg hukum haram?

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • parah says:

        hukum bersanding memang haram.kenapa perlu dipertikaikan lagi?bukankah pernah terjadi kes dimana 1 imam sebuah kg ini pernah tidak mahu menghadiri kenduri seorang penduduk kg itu kerana dalm majlis itu terdapat persandingan?saya khuatir utk menjelaskan lebih bnyk isu berkaitan agama sekiranya ianya melibatkan sekali orang yang lebih berilmu.ustaz dan ustazah sekarang pun belum tentu semua yg betul.ustaz dlm youtube iini jugaklah dulu pernah terang-terangan membidas orang2 tabligh dengan menyatakan orang2 tabligh ini sesat.dia mengatakan orang2 tabligh ini membaca ilmu agama dari kitab yang tidah sah!apa dia menyangkalkan kitab yg telah ditulis oleh seorang ulama terkemuka di india?sedih….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Anonymous says:

        adat tak pernah menghalalkan hukum agama..islam itu indah,ada sebab islam mengharamkan sanding.kenapa orang2 yang beragama nih kebanykkannya tidak melakukan persandingan?cuba fikirkan

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Anonymous says:

        sbb tu aku tanya dah tgk ke belum video atas sblum korg nak jatuhkan hukum? jgn la megah sgt dgn ilmu yg sedikit, tapi langsung xnak dgr pendapat org lain. persandingan jadi haram jika ade unsur2 haram, tetapi islam x haramkan persandingan secara menyeluruh. cuba bwk2 tgk dulu, pastu br ulaskan.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  32. downutzz says:

    brtuahnyee c irmaa haii..dpt laki hensem cam ala2 jehan miskin..dpt bby msti cntik..hihi..slmt plok lki ko r irma..& slmt pgtin baru smge bgie hngge syrge amin hihihi

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  33. lauren87 says:

    minat kat irma dr dlu…suka kat mata dia…congratz…. hepi dia kwen….muahhhh…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • leena says:

      betul lauren87 apa org kata ‘smiley eyes’ kat cantik sangat.tahniah lagi kepada irma.

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  34. Minah tonggeng says:

    Memang jodoh mereka. Doakan yg terbaik. Sama cantik. Rupapun seakan akan. Kena hormat menghormati antara satu sama lain.amin.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  35. mama_kyra says:

    sweet sgt…..:-)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  36. lisa suriany says:

    redza ni duda dah ade anak ke?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
    • jaga says:

      jaga lah tepi kain sendiri

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
    • syasya says:

      buat apa nak sebuk2 status org tu. Doalah yg terbaik buat mereka. Terimalah hakikat bahawa jodoh pertemuan telah ditentukan oleh Allah. Ingatlah bahawa dosa mengaibkan org adalah terlalu besar. Apa pun buat Irma semoga menjadi isteri solehah. A…min.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  37. SW says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 28
    • LOL says:

      tuuuu marah nampak. -.-

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • Anonymous says:

        bagus laa mak irma amik blk goodies bag tu, sbb ko tau x ape hukum dtg ke majlis kahwin yg tidak dijemput, dan mkn pulakkk makanan kat majlis tu?? korg dh mintak halal ke sebelum balik??? jadi darah daging ok klu mkn bende haram.

        btw x malu ke nak ter’hadir’ kat majlis kawen org? peminat kebulur ke ko ni???? hak dia la nak ajak peminat ke x, duit die, die mintak duit ko ke pun nak buat kenduri??

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 5
      • Anonymous says:

        anon ni tk pernah baca komen.. betul2
        anon pandir binti man pulasi

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
      • Anonymous says:

        nama ko pandir? nak kenalkan diri kenapa? bukan ke org dah tau kau pandir?

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • SW says:

        ok la…ok la…
        sorry irma.

        tapi sapa kata/fitnah aku makan kt majlis tu..ko pun takkan aku maafkan.
        equal kan. :)

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • Anonymous says:

        aku x fitnah, aku tny je, klu x mkn atau minum alhamdulillah. tp ko patut berterima kasih pada mak irma sbb amik blk goodies bag tu, klu x nnt ko bwk blk, dh haram, sape yg susah… btw klu ye pun obses, atau minat satu artis, tlg laaaaaa jgn malukan diri pergi ke majlis yg tidak diundang, klu agak2 nak sgt bg hadiah, maybe boleh pos ke.. ade bnyk je cara nak bg hadiah. tp klu dh gatal2 nak bg by hand jgk kat artis maknanye dlm masa yg sama, terniat la nak join kenduri tu kan.. malu tu kan sebahagian dr iman. lalala

        Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 1
    • MY says:

      cik SW,ce awk tgk video nie,kalo xnk saya da petikan sket kt bwh nie..
      http://www.youtube.com/watch?v=TngivI9X99s&feature=player_embedded

      Berdasarkan vidoe ust azhar idrus :
      Hukum makan makanan di kenduri yang kita tidak dijemput dipanggil pencuri. ini berdasarkan kitab Feqah dalam bab Walimah. tidak haram hadir tetapi haram makan.

      WAJIB bertaubat dan pulangkan balik makanan yang telah dimakan tersebut. jika telah ditelan, wajib dibayar dengan harganya. jika tidak, taubatnya tidak diterima.

      So awk kena la bertimbang rasa, maybe dorang dah budget untuk berapa orang punya tetamu.bayangkan la kalo ada lagi lima puluh orang yang tak dijemput datang,camna dengan tetamu yg dijemput??awak datang nak bagi hadiah, bagi hadiah je la,jgn la ckp cam2..kan orang cam saya dah terfikir mak irma tu cam tak kena je..so jangan la cakap bukan2 ye..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 0
    • SW says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 12
      • Anonymous says:

        sy salah sorgnye ahli keluarga irma

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • mak jemah femes ok says:

        stupid meleis btl kau ni…dah lah tak d undang…pas tu mengaibkn org lg sana sini…woi…klu iya pn kau ni bodoh..jgn la nmpakkn sgt kbodohn kau tu

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • SW says:

      Assalamualaikum.
      Kepada Irma,Ibu Irma&Keluarga Irma.
      Saya mohon maaf banyak2 di atas post saya.
      Maafkan saya.
      (Saya post sbb sy terasa hati,sy igtkan tuan rumah sepatutnya memuliakan tetamu,walau siapa pun tetamu itu, saya tak ptt post).

      Kepada peminat irma..saya mohon maaf sesgt.
      Kata la apa anda mahu .. bodoh/malu/halal/haram dsbnya kpd saya.. saya terima. Saya silap, mungkin juga bodoh dsbnya.
      Maaf dan ampun.

      Ini pertama kali saya post, ini juga yg terakhir saya post di BeautifulNara.
      Apa je yg anda akan kutuk saya selepas ini..buatlah..kutuklah. saya terima. salah saya.
      dan saya takkan reply/balas/tgk pun comment di sini lg.

      Maafkan saya..mohon maaf..dan maaf diatas segala ayat di atas.
      Assalamualaikum.

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  38. Hidayah says:

    Alhamdullilah dh selamat diijab kabul. Sy doakan hubungan pasangan pengantin ni berkekalan hingga akhir hayat. Sejuk jea mata memandang. Xgrand sgt. Simple, but NICE. Baju irma pon simple2 jea. Cantex sangat2. Sama cantex, sama padan :)

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  39. Na O Mei says:

    Tgk dlm Melodi smlm, masa di temuramah suara Reza sedap & lembut je..
    Semoga cepat di kurniakan zuriat & semoga berbahagia sehingga ke akhir hayat…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  40. akulahpompuanittew says:

    ensemnya suami Irmaaaaaaaaaaaaaa!!congrats to both of you, moga kekal aman bahagia hingga kesyurga!!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  41. SW says:

    ok la ok la..sorry.
    sorry kak irma…

    p/s: btw…SAPA KATA AKU MAKAN…ngok. kan aku kata sebutir pun aku xmakan. macam aku tak tau halal haram.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
    • iphoneuser says:

      Dah malu la tu..

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
    • lili says:

      dh tau halal haram, ko pegi jugak ke kenduri yg x diundang tu kenapa? xmalu ke?

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • SW says:

        eh ngok..ada dia tulis ke masa dia canang kat semua org dia buat kt maeps tu ‘khas utk org tertentu’ je. dah dia canang satu dunia tempat tu..apa ko igt takde peminat dtg ke.
        heh, berlagak la ko..mcm takde org buat silap..hopefully satu ari nnti ko akan tersilap masuk kenduri kawin org. mcm sempurna sgt.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 5
      • lili says:

        hoi ngok, ade ke dia bg kad jemputan kat ko? ataupun dia kata semua peminat dijemput hadir? so mana jemputannya? tak tau halal haram la tu? ko tersilap ke? jgn samakan tersilap dgn muka x malu pegi kenduri org x ajak! klu tersilap pun wajib mintak maaf kat tuan rumah. ko ada mintak maaf masa tu? xde! ko lagi burukkan dia ade laa… pergi mengumpat psl majlis org pun dh berdosa, majlis x berjemput plak tu. tau halal haram ke?

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
      • SW says:

        Assalamualaikum.

        Kepada Irma,keluarga&peminat irma..saya mohon maaf sesgt.
        Kata la apa anda mahu .. bodoh/malu/halal/haram dsbnya kpd saya.. saya terima. Saya silap, mungkin juga bodoh dsbnya.
        Maaf dan ampun.

        Apa je yg anda akan kutuk saya selepas ini..buatlah..kutuklah. saya terima. salah saya.
        dan saya takkan reply/balas/tgk pun comment di sini lg.

        Maafkan saya..mohon maaf..dan maaf diatas segala ayat di atas.
        Assalamualaikum.
        p/s: maaf saya panggil ngok…maafkan saya.

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  42. Ummi says:

    MasyAllah….ummi mmg minat sgt kt irma ni since dia berhijrah.
    Suka tgk dia n suami dia. Bila tgk gambar2 nikah n resepsi ni teringat masa ummi baru2 kawin dulu…………?13thn lps.
    BarakAllah kpd irma & redza. Tak kisahlah dia duda ke yg penting mereka saling menyintai…..pergh:-)

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  43. ZiaCamelia says:

    tahniah semoga bahagia……benda yg lepas jgn dikenang..tp jadikan panduan utk tidak mengulangi kesilapan dulu….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  44. deena says:

    sebelum ni suke tengok gambar kawen lisa n yusry tapi sekarang gambar irma n suami lagi happening lah cantik n comel sesangat.betul tu ummi x kisahlah duda ke jgn suami org sudahkan.apa pun tahniah irma semoga berbahagia hingga ke akhir hayat.anak ni nanti mesti comel ni.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  45. No One says:

    sama2 chomel…
    semoga bahagaia & berkekalan irma & suami…
    cepat2 dpt irma & redza junior…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  46. leesa says:

    irma n reza vry cute 2gether….irma mmg la comel tp dlm gambar ne reza lg tersrlah kecomelannya sabar tgu korg dpt ank musti comel abih..ermareza hwaiting

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0